Wie ben ik?Hoe gedraag ik mij?


Hoe jij je gedrag ervaart is vaak anders dan anderen dat doen. Je gedrag is afhankelijk van de normen en waarden, die jij hanteert. Mensen herkennen je aan je gedrag en hebben daar een mening over. Dit laatste is niet zo belangrijk. Van belang is hoe jij tegen jouw gedrag aankijkt. Of jij je kunt vinden in dat gedrag, of dat je graag het een en ander daarin zou willen veranderen.


Drie belangrijke vragen aan jezelf


1. Wie ben ik?

Hoe kijk je naar jezelf?

Hoe zie je je eigen identiteit?


2. Wie zou ik willen zijn?

Welke eigenschappen en kennis zou je willen hebben? Wat wil je dat anderen van je denken en plezierig aan je vinden?


3. Wat heeft mij verhinderd te worden wie ik wil zijn?

Waarom ben je niet degene die je zou willen zijn? Wat of wie houdt je tegen?


Veranderen?


Als je zonder nadenken aan iets nieuws begint, zal het waarschijnlijk op een fiasco uitlopen. Het is beter doelen te stellen, die meetbaar zijn.


Je kunt zo vaststellen of je vorderingen maakt, of op tijd je gedrag bijstellen. Beloon jezelf bij vooruitgang en pep jezelf op wanneer je terugvalt.


Je start zo met het maken van een sneltest, waarvan het resultaat iets vertelt over je gedrag. Jij kunt dan beslissen wat je in je gedrag wilt veranderen.


Het is ook raadzaam om te lezen, waar anderen mee worstelen en hoe zij ermee omgaan. Misschien herken je zaken en/of werkt hun actie stimulerend voor je.


Sneltesten betreffende het gedrag


De volgende twee sneltesten geven een globaal beeld van jouw gedrag weer. De scores laten je zien wat je werkelijk doet of laat.


Dat beeld kan overeenkomen met wat je zelf al dacht. Je herkent jezelf. Of het beeld, dat de scores bij je oproepen, komt niet overeen met hetgeen je altijd gedacht hebt. Oeps! Dan is aan jou de keuze of je ermee aan de slag gaat.


Test jezelf:  positieve gedragsvormen


Test jezelf:  negatieve gedragsvormen


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: