Handelen zonder stress
Denken en handelen
Denken en handelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je handelen is een uiting van de wijze waarop je denkt. Het is van belang om orde in je denken aan te brengen en daar naar te handelen.
Naomi [33 jaar]:
"Ruim een jaar ben ik onderleiding van een coach bezig met mediteren en visualiseren.
In het begin was ik daar erg sceptisch over. Nu ben ik laaiend enthousiast.
Naast de rust die het doen van oefeningen oplevert, ben ik ook anders tegen zaken aan gaan kijken. Ik sta nu centraal in mijn wereld. Met beide voeten op de grond en ik weet waar mijn grenzen liggen."
Vier zaken die problemen opleveren
1. Tijdgebrek
Je hebt het idee dat een etmaal minimaal 70 uur zou moeten hebben. Je gehaastheid bezorgt je onrust en daardoor spanning. Tijdstress is in onze maatschappij een serieus verschijnsel geworden. Maar... het is wel iets dat je jezelf oplegt.
Doe aan een ruime planning en houd je daaraan. Zo eenvoudig is omgaan met tijd. Breng periode van rust aan. Neem voldoende tijd om te ontspannen.
2. Te ingewikkeld leven
Wanneer je je richt naar anderen ben je geen eigenaar meer over je tijd en je handelen. Je kunt zo het overzicht over je leven kwijtraken. Je wordt geleefd. In onze huidige maatschappij is dit een overbekend gevoel. Het levert je veel stress op.
Zorg dat je de regie over je leven weer in handen krijgt.
Neem zelf de verantwoording voor je handelen. Bepaal zelf waar je tijd en energie aan wilt besteden en waaraan niet. Zo creëer je rust en overzicht en dat ontspant.
3. Ruimtegebrek
Soms verkeer je in een situatie waarin je letterlijk te weinig ruimte hebt om even alleen te zijn. Dat is zeer vervelend. Meestal heb je die ruimte wel, maar neem je hem niet. Dat is niet verstandig. Zo ontstaat onrust en spanning; dus stress.
Zorg dat je tijd en ruimte neemt om je terug te trekken. Even alleen met jezelf. Rust en reflectie. Bezig zijn met ontspannen is belangrijk voor je welzijn.
4. Wanorde, wat doe je er aan?
De rommel opruimen. Motiveer jezelf om in actie te komen. Begin met het plannen. Op die wijze breng je al orde aan. Je leert zo ook je rommeldrempel kennen: het opkomen van onrust.
Breng een duidelijke schifting aan: bewaren of weggooien. Radicaal maar trefzeker. Ruim op zodra je iets tegenkomt wat opgeruimd moet worden. Zo voorkom je wanorde die je later toch zou moeten opruimen.
Ontstressen doe je zo
Benadruk de positieve dingen.
Je weet positieve zaken te waarderen en je laat dat merken.
Een dergelijke levenshouding maakt ook dat je makkelijk contacten legt. Goede contacten vormen een belangrijke stressbuffer in je leven.
Hobby's helpen je te ontstressen. Laat tijd nooit een excuus zijn om je hobby te laten vallen. Je gaat daar een mentale prijs voor betalen: stress.
Jij bepaalt wanneer je bijvoorbeeld gaat sporten. Houd die tijd vrij in je agenda. Daar valt niet over te onderhandelen. Wees streng en gedisciplineerd. Plezier en rust vormen je beloning.
Ga er even tussenuit.
Soms is er een hectische periode op je werk en drijf je mee in de stroom. Zorg dat aan het eind van die periode een rusttijd aanbreekt. Ga er een paar dagen tussenuit. Geef je lichaam de kans om te ontstressen.
Het is beter om door het jaar heen minivakanties te plannen.
Zij zorgen ervoor dat de boog niet altijd gespannen staat. Ongemerkt laat je je accu op en breng je de zaak weer in balans.
Leef in het heden
Je kunt je opwinden over zaken die in het verleden hebben plaatsgevonden. Of je piekert je suf over zaken die mogelijk in de toekomst kunnen plaatsvinden. Beide zijn energievreters en stressoren.
Het is dus van belang je op het heden te richten. Op die zaken die nu spelen. Je zult dan merken dat de tijd minder snel gaat en dat je je bewust bent van wat er gebeurt. Stress heeft daarmee weinig van doen.
Hoe je eet, verraadt hoe je bent
Tegenwoordig wordt doorgaans weinig tijd vrijgemaakt om eten te bereiden. De supermarkten bieden het kant-en-klaar aan. We weten vaak niet wat we eten. Ook nemen we niet de tijd om gezellig gezamenlijk de maaltijd te gebruiken. We doen ons daarmee behoorlijk tekort.
Het is voor je gezondheid belangrijk te weten wat je eet.
Je voeding vormt de brandstof voor je lichaam. Je gooit toch ook geen diesel in de tank van een benzineauto? Het is voor een goede spijsvertering nodig dat je je eten goed kauwt.
Keuzestress, ik dacht het niet
In onze consumptiemaatschappij worden we geconfronteerd met een overvloed aan keuzes. Het lijkt daardoor of je aldoor keuzes moet maken. Als je bedenkt dat je leven bepaald wordt door de keuzes die je maakt dan is keuzestress mogelijk.
Maar je hebt ook de ervaring dat het maken van een bewuste keuze je een goed gevoel geeft. Het zorgt voor rust en veelal energie voor actie. Blijf je twijfelen dan berust dat meestal op weinig vertrouwen in jezelf. En daar kun je wat aandoen.
Steek geen energie in zaken die je niet kunt veranderen
Energiebeleid is niet alleen voor de overheid belangrijk, maar ook jij moet verantwoord met energie omgaan. Je moet je energie gebruiken voor zaken die je prettig vindt. Voor dingen die je een goed gevoel bezorgen. Kortom, je hebt er wat aan.
Van mensen en zaken die jou energie opslurpen moet je afscheid gaan nemen. Zij bezorgen je onrust. Je ervaart ze als stressoren. En zijn ze echt belangrijk voor je of doe je het eigenlijk voor anderen? Jij bepaalt.
Wat betekent dit voor jou?
Je hebt kunnen lezen wat voor en wat tegen je kan werken.
Nu je bewust bent van die zaken kun je beslissen wat je ermee gaat doen. Dat is jouw verantwoording. Het is dus belangrijk dat je denken en handelen een eenheid vormen.
Je handelen verschaft duidelijkheid. Men weet daardoor wie je bent. Je kunt de mensen open tegemoet treden. Dit gedrag geeft je energie en vooral rust. In een stressvolle wereld leef jij op je unieke wijze.