Ben jij nog wel relaxed?Waarom stress?


De laatste decennia verandert de wereld in een snel tempo. Technologische ontwikkelingen houden de vaart erin. Het voelt of je de controle over je leven aan het weggeven bent.


De media bericht bij voorkeur negatief, waardoor het idee ontstaat dat de bedreigingen toenemen. De maatschappelijke

en economische veranderingen maken je werk onzeker.

Kortom, genoeg om over te piekeren en te tobben.


Melanie [23 jaar]:

"Mijn stage heb ik doorlopen bij een reclamebureau in de Randstad. Daar heerste een prestatiegerichte cultuur. Ik werd opgescheept met allerlei huishoudelijke klusjes. Zo nu en dan mocht ik meedenken.


Mijn talenten werden niet aangesproken en ik liet dat gebeuren. Tijdens mijn stageperiode had ik veel last van hoofdpijn. Achteraf begrijp ik, dat ik voor het eerst kennismaakte met stress. Ik ben gewaarschuwd."


Persoonlijke stress


Hoe je met stress omgaat wordt vaak bepaalt door je persoonlijke kenmerken. Ben je gedreven, ambitieus en perfectionistisch dan heb je een redelijke kans om met stress geconfronteerd te worden. Komt er geldingsdrang bij kijken dan kun je verzekerd zijn van stress.


Mensen, die tolerant, geduldig, relativerend en optimistisch zijn ingesteld, hebben relatief weinig last van stress. Beschik je ook nog over de nodige humor dan blijft stress voor jou een onbekend verschijnsel.


Waarschuwingssignalen van emotionele stress symptomen


- Meer roken - Agressief rijden
- Meer drinken - Je afzonderen
- Te veel eten - Aan je huid pulken
- Slecht eten - Obsessieve gedachten hebben
- Nagelbijten - Dwangmatig handelen
- Uiterlijk verwaarlozen

Stress herkennen


Je hoeft geen test af te leggen om te ontdekken dat je last hebt van stress. Als je je moet inspannen om te ontspannen dan kun je gevoeglijk aannemen dat stress je te pakken heeft.


Je gedrag kan je ook op stress attenderen. Heb je behoorlijk last van stemmingswisselingen dan heeft stress een grote invloed op je handelen.


Agressie en 'spontane' huilbuien moeten je alarmeren. Slapeloosheid, gebrek aan concentratie en chaotisch denken zijn stressfactoren die je leven verpesten.


Waarschuwingssignalen van lichamelijke stress symptomen


- Spierspanning - Koude handen en voeten
- Hoofdpijn - Trillen
- Nekpijn - Duizeligheid
- Lage rugpijn - Maagpijn
- Indigestie - Onregelmatige ademhaling
- Diarree - Veel moeten plassen
- Hartkloppingen - Slaapproblemen
- Rusteloosheid - Seksuele problemen
- Droge mond - Geluidirritatie
- Transpireren - Hoge stem

Stress, wat doe je eraan?


Stress is voor je lichaam schadelijk. Stress belemmert je functioneren. Stress dempt je plezier in het leven. Het is dus zaak daar wat aan te doen. Hoe eerder, hoe beter.


Je begint met het zoeken van zaken die een trigger zijn voor je onrust. Zaken die stress bij je oproepen noteer je zodat je ze duidelijk voor je ziet.


Pas als je die zaken erkent kun je beginnen met te kijken naar de consequenties die daaraan verbonden zijn. Je kunt dan uitmaken of het van belang is om er verandering in aan te brengen. Zo ja, dan ga je ermee aan het werk.


1. Moeten en willen

De eerste stap die je neemt is het woord moeten te vervangen door het woord willen. Je moet niet meer. Nee, je wilt. Dat is een positieve mentaliteitsverandering. Je legt jezelf niet iets op maar je daagt jezelf uit.


2. Wat wil je dan?

Weet je niet wat je wilt, dan gaan andere mensen en gebeurtenissen jouw leven bepalen. Je moet je richten naar en dat geeft onzekerheid en onrust. De consequentie voor jou is dan stress.


3. Doelen stellen

Door doelgericht in actie te komen creëer je voor jezelf rust en zekerheid. En als je je doelen bereikt ontstaat vertrouwen in jezelf. Om je doelen te bereiken maak je gebruik van gezonde stress. Je krijgt daardoor energie. Denk daarbij aan de topsporter.


4. Bewust leven

Door bewust te leven breng je rust aan. Je weet wat je wilt en hoe je het wilt. Je focus je op je doel. Je leert door te zetten en succes te ervaren. Je kunt op jezelf vertrouwen. Doordat jezelf de regie voert bepaal jij de mate van stress.


Wat betekent dit voor jou?


Uit het bovenstaande kun je opmaken dat jezelf verantwoordelijk bent voor de stress. Jij bepaalt of je negatieve stress toelaat in je leven. Dat lijkt simpel en dat is het ook. Te vaak geef je de regie van je leven uit handen, of je schuift de dingen voor je uit. Je legt de schuld bij de ander. Zo geniet je niet van het leven.


Onderneem actie. Pak de zaken doelgericht aan. Wees de baas over het leven dat je leidt. En je geniet weer en je leeft.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: