Positieve gedragsvormenPositief gedrag


Positief gedrag maakt het makkelijk voor je om te zijn wie je bent, maar ook om te bereiken wat je wilt. Het effent het pad dat je wilt gaan. Positief gedrag is een ontspannen levenshouding. Open minded treed je de zaken tegemoet. Dat maakt je makkelijk in de omgang met anderen.


Mehmet [31 jaar]:

"Nadat ik mijn Masters had gehaald, ben ik als consultant bij een gerenommeerd adviesbureau begonnen.

Mijn bedoeling is om, na de nodige ervaring opgedaan te hebben, voor mijzelf te beginnen. Mijn ouders en vrienden zijn trots op mij.

Sommige klanten hadden moeite om mij als adviseur te accepteren. Zij hadden een bepaalde visie op Marokkanen, waaraan ik niet beantwoordde."


Aannames vertroebelen het zicht


Mehmet straalt een positieve grondhouding uit. Hij is met zijn toekomst bezig. Door doelen te stellen (een eigen zaak) maakt hij zijn leven overzichtelijk en stippelt hij een verantwoorde koers uit.


Zijn zelfbeeld is in orde. Hij laat de aannames voor rekening van anderen. Dat sommige mensen hem een etiket opplakken, zegt iets over die personen. Hij legt dat naast zich neer en concentreert zich op zaken die er voor hem echt toe doen.


Etiketteren


Mensen vinden het vaak handig om met etiketten te strooien. Het verschaft hun duidelijkheid en overzicht. Dat is erg simplistisch gedacht en een onjuiste benadering van de werkelijkheid.


Vaak zijn die aannames gebaseerd op angst, bijvoorbeeld angst voor het onbekende. Zoals we allemaal weten is angst een slechte raadgever. Beter is het om onbevooroordeeld door het leven te gaan. Respect en vertrouwen te geven en te ontvangen.


Aan de slag


Bij de volgende sneltest komen positieve gedragskenmerken aan bod. Je kunt onderaan de pagina meteen zien wat jouw score is.


1. Ik ben betrouwbaar.
Nooit       Soms       Vaak      


2. Ik ben zeker van mijzelf.
Nooit       Soms       Vaak      


3. Ik neem graag het initiatief.
Nooit       Soms       Vaak      


4. Ik ben direct in de omgang.
Nooit       Soms       Vaak      


5. Ik ben belangstellend.
Nooit       Soms       Vaak      


6. Ik ben vrolijk.
Nooit       Soms       Vaak      


7. Ik ben doelgericht.
Nooit       Soms       Vaak      


8. Ik ben ambitieus.
Nooit       Soms       Vaak      


9. Ik ben creatief.
Nooit       Soms       Vaak      


    Jouw score:


Aantal punten Dat wil zeggen...
0 tot 5 punten Met deze score kun je aannemen dat het allemaal nog niet zo lekker gaat. Je hebt regelmatig last van innerlijke conflicten, die veel ongemak voor jou betekenen.
Je hebt nu de mogelijkheid om daar verandering in aan te brengen. Kies de link die op jouw 'probleem' van toepassing is en kom in actie.
6 tot 11 punten Je kent soms periodes waarin je niet zo functioneert als je wel zo willen. Andere keren loopt het voor je op rolletjes. De situaties en anderen bepalen geregeld hoe het met jou gaat en daar wil je vanaf.
Je wil zelf het roer in handen hebben en de koers uitzetten. Deze site biedt je mogelijkheid om dit te realiseren.
12 tot 18 punten Je kunt heel tevreden zijn met deze score. De score geeft aan dat je lekker in je vel zit. Je hebt een positieve en actieve instelling. Je benadert op een realistische wijze de zaken. Je zelfvertrouwen is goed gegrondvest. Je bent aangenaam gezelschap.

Wat betekent dit voor jou?


Begin met de uitslag van de sneltest rustig op je in te laten werken. Met een kritische houding noteer je de punten, die volgens jou verandering nodig hebben. Plaats ze in het juiste perspectief, zodat je gericht en verantwoord aan de slag kunt gaan.


Check regelmatig of je op koers ligt. Schrijf je vorderingen op. Dat motiveert je om verder te gaan. Door jezelf te coachen zullen veranderingen sneller en makkelijker plaatsvinden en blijvend van aard zijn. Je hebt ze erkent en je weet waarom je het doet.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: