ProblemenWaar komen problemen vandaan? Er is altijd een oorzaak. De vraag is wat je aan die oorzaak kunt doen. Je kunt leren problemen als een uitdaging te gaan zien.

Tips voor het oplossen van problemen:


Kijk met andere ogen naar een probleem.

Houd ermee op energie te steken in dingen waaraan je niets kunt veranderen.


Soms is het beter je verlies te nemen. Je hebt dan de mogelijkheid om verder te gaan. Blijf je mokken dan sta je stil en draai je in een negatieve vicieuze cirkel rond.


De negativiteit gaat je beheersen en dat werkt verlammend op je gedrag. Je acteert passief. Je kruipt behaaglijk in een slachtofferrol. Je neemt geen verantwoordelijkheid. Je piekert de klok rond. Kortom, je leeft niet!


Jan Willem [44 jaar]:

"Als docent aan een HBO-opleiding zie ik vaak hoe studenten worstelen met hun identiteit. Sommigen etaleren hun onzekerheden door eindeloos te 'vragen' om mijn goedkeuring. Zelf heb ik die periode ook gekend.


Ik ben toen actief met mijn onzekerheden aan de slag gegaan. Momenteel pak ik daar de revenuen van. Op een evenwichtige manier verwerk ik mijn scheiding, zodat ik mijn toekomst op eigen wijze kan vormgeven."


Stel jezelf de juiste vragen. Stel ze op een positieve wijze.

"Waarom overkomt mij altijd zoiets?" verander je in: "Welke mogelijkheden zie ik hier?" Wanneer je zaken positief benadert, ga je ze zien als een uitdaging. Je toont initiatief en neemt verantwoording.


De ervaringen, die je zo opdoet, sterken je zelfvertrouwen.

Je leert zo je sterke en zwakke punten te erkennen. Dat geeft je rust en vertrouwen in jezelf. Je leunt niet op anderen. Je bepaalt je eigen koers. Een koers die bij jou past en je gaat leven.


Verander je houding. Denk constructief en doelgericht.

Om een koers te bepalen is het van belang te weten waar je heen wilt. Met andere woorden: wat is je doel? Als je dat voor jezelf hebt uitgevogeld, kun je gaan uitzoeken hoe je daar komt.


Doordat je in actie bent gekomen, ontdek je diverse mogelijkheden om je doel te bereiken. Je past nu een filter toe om die mogelijkheid te kiezen, die bij je past en daardoor effectief is. Dit wordt je basishouding om problemen aan te pakken. Succes.


Hoe is je lichaamshouding? Wat straal je uit?

Je weet allang hoe belangrijk lichaamstaal is. Daardoor kun je bijvoorbeeld bij anderen zien of ze zeggen wat ze menen.


Maar dat geldt ook voor jou. Als je ergens een hekel aan hebt, toont je lichaamshouding dat voor je het hebt uitgesproken.

Als je onzeker bent, neem je een weifelende houding aan.


Ben je zeker van jezelf dan toon je dat ook. Mensen reageren sterk op andermans houding. Dus het is van belang dat je houding uitstraalt, wie jij wilt zijn.


Accepteer het probleem zoals het is.

Een leven zonder problemen bestaat niet. Je moet ermee leren omgaan en wel op een manier die bij jou past. Heb je weinig zelfvertrouwen, zeul dan je problemen naar andere mensen.


Heb je jezelf leren vertrouwen, ga dan de uitdaging aan. Hou je vooral aan de feiten. Maak iets niet groter of gewichtiger dan het in werkelijkheid is.


Geloof in je eigen kunnen.

Het allerbelangrijkste is het vertrouwen in jezelf. Daar moet je op kunnen bouwen. Je moet jezelf voor 100 procent kunnen vertrouwen om problemen doelmatig en gericht te kunnen oplossen.


Je durft dan ook verantwoordelijkheid te nemen en dat geeft je een goed gevoel. Je bent dan onafhankelijk en de eigenaar van je eigen succes.


Los niet alleen het probleem op - wees trots op je succes.

Als je zelf de verantwoordelijkheid neemt en problemen aanpakt op jouw manier, dan ben jij het die dat resultaat hebt behaald.


Wanneer het resultaat beantwoordt aan jouw doel dan kun je tevreden met jezelf zijn. En dat mag je tonen.

Neen, dat moet je tonen!


Bekijk het probleem van bovenaf. Richt je niet op de details.

Onzekere mensen zijn bezig met details. Zij verliezen de hoofdzaak uit het oog en lossen daardoor maar weinig problemen naar tevredenheid op. Piekeren is hun sport.


Een goede manier om een probleem effectief aan te pakken is door op het geheel te letten. Daar de oplossing voor te creëren en later de details in te vullen. Zekere mensen zijn geen controlefreaks. Zij hebben vertrouwen.


Wat betekent dit voor jou?


Benader problemen oplossingsgericht. Neem je verantwoordelijkheid en steek geen energie in zaken die je niet kunt veranderen.


Houd de dingen simpel en houd je aan de feiten. Je zult zo gaan ontdekken dat problemen het leven niet problematisch maken. Dat kun je alleen zelf doen.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: