Allergisch voor autoriteitenSociale allergie


Allemaal hebben we in ons leven wel een sociaal allergietje opgelopen. Dat hoort bij het omgaan met mensen. De ene mens mag je direct en met die relatie gaat het prima. Met een ander raak je in conflict en er kan aversie tegen de persoon ontstaan. Zo'n ervaring doe je regelmatig in je leven op.


Lida [39 jaar]:

"Ik ben ruim 14 jaar werkzaam binnen het onderwijs. Veel veranderingen is het systeem heb ik geaccepteerd. Tenminste dat dacht ik. Ongeveer 4 jaar geleden heb ik een burn-out gehad.


Tijdens de sessies met een coach ontdekte ik mijn weerstand tegenover mijn leidinggevenden. Die weerstand heb ik in de jaren opgebouwd en heeft mijn zicht op de realiteit verre van zuiver gemaakt.


Ik heb nu geleerd zelf verantwoording te nemen. De discussie op zakelijke argumenten te voeren. Ik ben weer met onderwijzen bezig.;"


Het is belangrijk om te ontdekken waarom je zo reageert. Waarom bepaalde mensen of gedragingen je irriteren?

Heeft dat met vervelende zaken uit het verleden te maken?


Doet die persoon je herinneren aan iemand waar je een vervelende ervaring mee hebt gehad? Of komt de irritatie voort uit onzekerheid bij jezelf? Toont de ander gedrag, dat je bij

jezelf stoort?


Allemaal vragen die alleen jij kunt beantwoorden. Jij bent de eigenaar van je gevoelens en gedachten. Als hulp bij je zoektocht naar redenen hebben we wat sneltesten in elkaar gezet. Na invulling daarvan krijg je een duidelijk beeld over jezelf en je sociale haperingen.


Aan de slag


Hieronder vind je vier uitspraken die jouw overgevoeligheid voor autoriteiten aangeven. Je geeft bij iedere uitspraak aan hoe zeer die uitspraak op jou van toepassing is. En hoe vaak je ermee geconfronteerd wordt. Vul zo eerlijk mogelijk de vakjes in en bekijk dan je score. Je vindt je score onderaan de pagina.


1. Ik durf geen gesprekje te beginnen met mijn baas(of docent).

Nooit       Soms       Vaak       Altijd


2. Als mijn baas (of docent) in de buurt is voel ik mij minderwaardig.

Nooit       Soms       Vaak       Altijd


3. Als mijn baas (of docent) mij een opdracht geeft word ik (intern) woedend.

Nooit       Soms       Vaak       Altijd


4. Ik kan er niet tegen als iemand boven mij staat.

Nooit       Soms       Vaak       Altijd


    Jouw score:


Aantal punten Dat wil zeggen...
4 tot 7 punten Een uitstekende score. Je bent evenwichtig in je optreden naar anderen toe. Je hebt vertrouwen in jezelf. Je staat met beide benen op de grond en gaat realistisch te werk.
7 tot 11 punten Een zekere vorm van onzekerheid is je niet vreemd. Het zijn veelal de situaties van het moment die je houding bepalen. Het is goed om eens naar die situaties te kijken en daarbij je gedrag kritisch te bekijken. Hier en daar wat bij schaven. Je bent de baas over je optreden. Dat geeft je rust en vertrouwen.
11 tot 17 punten Deze score laat duidelijk zien dat je allergisch voor autoriteiten bent. Deze houding kan voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen en/of je minder voelen dan een ander. Het is van belang in actie te komen en aan je zelfvertrouwen te gaan werken. Deze site kun je daarvoor als start gebruiken. Daarnaast is een gerichte coaching ook aan te bevelen.

Autoriteit


Bovenstaande sneltest geeft snel globaal inzicht in de wijze waarop jij met autoriteit omgaat. Onze maatschappij is nu eenmaal hiërarchisch van karakter. Als iedereen op de juiste plaats zou functioneren is er niets aan de hand.


Problemen ontstaan wanneer mensen niet over weg kunnen met hun verantwoordelijkheden en/of niet voldoende capaciteiten voor de functie hebben. Hun gedrag wordt dan onnatuurlijk en dat veroorzaakt onrust bij anderen. Sociale allergie komt opzetten.


Omgaan met autoriteit


Wanneer je altijd van jezelf uitgaat dan heeft het gedrag van de ander weinig invloed op jouw functioneren. Je kent je competenties en je neemt je verantwoordelijkheid. Dat geeft je rust en biedt je de mogelijkheid om te reageren op een manier die jou eigen is.


Je laat niet de ander bepalen. De functie van de ander bepaalt zeker niet jouw gedrag. Je kijkt naar de ander als gelijke, als mens. Je respecteert zijn positie en bewondert zijn kennis. Je doel is een goede en succesvolle samenwerking.


Allergie voor autoriteiten


Allergie voor autoriteiten komt voort uit onzekerheid.

Je zelfvertrouwen wordt door anderen ingevuld. Dwangmatig verzet je je tegen deze mensen. Je legt de oorzaak van je onrust bij hen neer. Vaak ga je zelfs prat op je houding.


Beter is om aan je zelfvertrouwen te werken. Weer de baas over jezelf te worden. Zaken en mensen open te benaderen vanuit jouw gedachtegoed. Geen etiketten op mensen te plakken en zelf de verantwoording nemen.


Wat betekent dit voor jou?


Mocht je tot de conclusie komen dat je wel zeer allergisch bent voor autoriteiten dan zou je aan coaching kunnen denken.

Het is namelijk een moeilijke opgave om je allergie alleen aan te pakken. Je bent al over een lange tijd eigenaar van die sociale allergie.


Je blik is daardoor zeer vertroebeld. Een vakkundige coach kan samen met jou helderheid aanbrengen. Je inzicht geven in je handelen. Je laten ontdekken waarom je doet zoals je doet. Succes.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: