![]() |
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Stressbron? De baan en de carriere vormen voor veel mensen de grootste bron van stress. De druk om te presteren en het gebrek aan controle over het werkproces komen in onderzoeken [Robert Karasek] naar voren als stressveroorzakers in je werk.
Hoe herken je werkstress?
Als werkstress zich bij je ontwikkelt dan geef je de volgende signalen af:
"Mijn werk in de Thuiszorg is aan veel veranderingen onderhevig. Als ZZP'er moet ik daar mijn weg in vinden. En dat is een behoorlijke opgave. Aldoor moet ik wikken en wegen. De tijdsdruk is enorm. Kies ik voor de client en doe ik mijzelf tekort of kies ik voor mijzelf en doe ik daardoor mijn client tekort. De liefde voor het vak wordt door bedachte regels onderuitgehaald. De laatste tijd vraag ik mij dan ook af of ik nog wel verantwoord bezig ben."
Loopbaanplanning? Een veel voorkomende reactie is om het krijgen van kinderen uit te stellen en eerst de materiele zaken, zoals een huis, te regelen. Je kunt zo je kinderen ook meer bieden is het motief. Materialistisch gezien is dat juist, maar sociaal-pedagogisch is het slechts een aanname. Maar wel eentje met ver strekkende consequenties voor jou en de kinderen.
Werk en gezin?
Kortzichtig
Prat gaan op lange werkweken
Werkstress Juist nu is het zaak om vanuit jezelf de dingen te gaan ordenen. Jezelf veranderen is realistisch. Voor het veranderen van de maatschappelijke orde en het bedrijfsleven komt meer kijken. Door voor jezelf zaken duidelijk te maken en te plannen, ontstaan als het ware vanzelf je grenzen. Bewaak je grenzen goed, want zij zorgen voor een stressloos bestaan.
Timemanagement Door bewust te zijn van je talenten en competenties weet je waar voor jou de grenzen liggen. Die bewaak je, want je wilt overspannenheid, stress en burn-out mijden. Met creativiteit pak je de zaken aan en je verlaat regelmatig de geijkte paden. Een werkhouding die in de toekomst haar vruchten zal afwerpen.
Employabiliteit Als je gevoel aangeeft dat je werk alleen nog maar meer van hetzelfde biedt, dan is het zaak om in actie te komen. Zo voorkom je veel problemen, waaronder een burn-out.
Wat betekent dit voor mij? Je neemt zelf de verantwoording voor de manier waarop je werkt. Regelmatig bekijk je jezelf en je werk onder een kritische loep. Breng veranderingen aan die jij nodig vindt. Het kan effectief voor je zijn om samen met een outsider [bijvoorbeeld een coach] naar je werkhouding en je ontwikkeling te kijken. Een frisse en onbevooroordeelde opinie verruimt je blik. Succes.
|
|